1 september 2016

Nog voor de R in de maand zit, is het al zo ver. De veRkiezingen voor de Tweede Kamer [15 maart 2017] kondigen zich al luidruchtig aan.

Premier Rutte heeft zich voor de vierde keer kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de VVD gesteld, D66 heeft [net als de PVV] het verkiezingsprogramma van de persen laten rollen en ook de andere hoofdrolspelers lijken koeien die de wei ruiken.

De verkiezingscampagne begint elke vier jaar vroeger, zo lijkt het. Vanaf Prinsjesdag, de dag waarop traditiegetrouw de bel voor de nieuwe ronde klinkt, is nog een half jaar te overbruggen. Dat is bijna vragen om moeilijkheden.

We gaan zes maanden lang een schouwspel zien waarin ‘Den Haag’ zich in allerlei bochten wringt om aandacht trekken, om punten te scoren, om zich te profileren. Bereid u voor op allerlei hoogstandjes. Wat de politiek-op-weg-naar-15-maart dubbel en dwars onvoorspelbaar maakt, is dat het kabinet is uitgeregeerd. Rutte en Asscher hebben nog maar een doel: heelhuids de eindstreep halen. Dat verschaft de coalitiepartijen PvdA en VVD praktisch vrij spel – om zich uit te leven.

Er komen deze maanden heel wat ‘leuke dingen voor linkse mensen’ en rechtse ‘hobbies’ voorbij. Kijk niet gek op als de PvdA, gesteund door het linker deel van de Tweede Kamer, een groot punt maakt van comazuipen, voor een strenger Drank- en Horecawet pleit, de leeftijdsgrenzen nog verder wil verhogen en de reclame voor alcohol nog verder wil beperken. Reken u niet rijk als u de VVD, tegen de Kamermeerderheid in, hoort pleiten voor lagere belastingen, inclusief accijnzen. En wees niet verbaasd als het CDA en D66 van alles en nog wat hebben aan te merken op de Drank- en Horecawet.

Een ding is zeker: na 15 maart verdwijnt de R weer even snel uit de maand als die er in gekomen is.

Jan Schinkelshoek, Den Haag, septembeR 2016

Hoofdthema's