7 april 2014

Philip de Ridder, ex-topman van Heineken, maakt zich kwaad over de accijnsverhogingen op alcohol van de afgelopen jaren. ‘In de prijs van een kratje bier van 12 euro zit 5 euro aan accijns en belastingen. Dat is volstrekt doorgeschoten’, zegt De Ridder vandaag in een interview met De Telegraaf.

Het accijnsbeleid van de overheid noemt hij ‘een schande’ voor horecaondernemers. Niet om het feit dat er accijns wordt geheven, maar om ‘de frequentie en de hoogte van de bedragen: 30 procent accijnsverhoging in 2009, 10 procent in 2013 en 5,75 procent in 2014’. ‘Dit kan echt niet meer’, aldus De Ridder.

De verhoging van de minimumleeftijd voor alcohol van 16 jaar naar 18 jaar was wat De Ridder betreft een ‘overhaaste actie’. ‘Eindelijk begon de grens van 16 jaar te werken en begon de samenleving het te accepteren. De stap naar 18 jaar is veel te snel genomen, daar hadden we een paar jaar mee moeten wachten. Nu zie je dat jongeren tussen de 16 en 18 de regels ontduiken op alle mogelijke manieren.’

De Ridder nam afgelopen week na 30 jaar afscheid als algemeen directeur van Heineken Nederland.

 

Bron: volkskrant.nl

Hoofdthema's