1 juni 2016

Het is druk rond de Hofvijver.
Binnen een jaar zijn er nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer. En die verkiezingen werpen hun schaduwen vooruit.

Stapje voor stapje proberen politieke partijen zich te manoeuvreren naar gunstige uitgangsstellingen voor de campagne. Op de PvdA na hebben alle partijen al een beoogd lijsttrekker aangewezen, is men druk doende met het werven, selecteren en opleiden van een nieuwe generatie Kamerleden en leggen programcommissies de laatste hand aan verkiezingsprogramma’s.

Wie wat wil, moet dezer dagen in Den Haag zijn. Wie een punt wil maken, een belang heeft te behartigen of steun voor een opinie wil krijgen – eigenlijk iedereen die het in de volgende kabinetsperiode beter wil doen dan in de aflopende.

Natuurlijk doen we, vanuit SpiritsNL, er voluit aan mee. Misschien wel belangrijker dan ooit is om, samen met ‘bier’ en ‘wijn’ in STIVA-verband, duidelijk te maken wat we doen aan verantwoord alcoholgebruik. En minstens zo belangrijk is het om te pleiten voor een eerlijker, evenwichtiger belastingsysteem. Waarom wordt de alcohol op gedistilleerd zo veel zwaarder belast dan die op wijn en bier?

Hoe maak je jezelf in die drukte rond de Hofvijver hoorbaar? Dat is steeds meer de vraag, de vraag naar de kunst van een goede lobby.

Wat ooit heel bescheiden begonnen is, groeit stap voor stap uit tot een complete industrie. Het wordt, anders gezegd, steeds moeilijker om een voet tussen de deur te krijgen. Alle programcommissies doen open en toegankelijk. Allemaal hebben ze een eigen e-mailadres, het Haagse symbool voor transparantie. Nooit is het zo gemakkelijk geweest om een Kamerlid aan z’n jas te trekken. De drempel is gaandeweg zo laag geworden dat steeds meer post ongelezen in de prullenbak verdwijnt.

Meer dan ooit komt het aan op persoonlijke contacten. Ken je de voorzitter van een programmacommissie? Heb je toegang tot het partijapparaat? Hoeveel mensen op de kandidatenlijst ken je? Heb je andere, nuttige contacten?

Lobby staat of valt met een netwerk. En dat is een kwestie van heel voorzichtig bouwen en uitbouwen. Bijna dagelijks op het Binnenhof zijn, regelmatig bijpraten, ook tussentijds de vinger aan de pols houden. En vooral weten waar je moet zijn, bij wie en wanneer.

De aanloop naar de verkiezingen van 2017 is al vier jaar geleden begonnen. Wie in de drukke aanlooptijd naar verkiezingen aan de opbouw van zo’n netwerk begint, komt rond de Hofvijver veel zoekende, dolende lobbyisten tegen. Misschien is het daarom wel zo druk…

Hoofdthema's