1 juli 2014

Wat is er zo mooi aan een distilleerderij? Is het de trots, het vakmanschap, de combinatie van traditie en innovatie of gewoon de ambachtelijke liefde waarmee het product wordt gemaakt? Steeds weer worden bezoekers geraakt door de stille, bijna betoverende bekoring die van onze sector uitgaat. Dat viel me ook op tijdens het bezoek van een kleine delegatie vanuit de PvdA in de Tweede Kamer aan Lucas Bols in Amsterdam. Zeker, dat is geen distilleerderij. Maar de ‘Cocktail & Genever Experience’ oefent wel zo veel mysterieuze aantrekkingskracht uit dat iedereen onder de indruk komt.

Onze sector komt er tot leven. Je ziet, je voelt, je proeft waar het om gaat. En dat is misschien wel meer dan ooit van belang. Juist om aan beleidsmakers in ‘Den Haag’ te laten zien wat er achter ‘sterke drank’ schuil gaat. Dat is dan ook de reden dat we, vanuit Spirits NL, kamerleden van allerlei soort en slag uitnodigen om bedrijfsbezoeken te brengen – aan ‘Schiedam’, aan Bols, aan Hooghoudt, aan Schermer, aan De Monnik en noem maar op. Komt het zien. Gelukkig is de groeiende belangstelling vanuit de politiek voor die bezoeken. De PvdA ging al, de VVD volgt en het CDA is op komst.

Als Kamerlid heb ik heel wat werkbezoeken afgelegd. Dat is meer dan nuttig: zo komt een papieren werkelijkheid tot leven. Problemen, vragen en andere kwesties die je vanuit allerlei meestal droge stukken kent, krijgen ter plaatse – al rondkijkend, al pratend  – een gezicht. Meer dan eens zien waar het echt om gaat. Nou, dat kan ‘Den Haag’ wel gebruiken.

Het is goed voor kamerleden om met eigen ogen te zien wat de accijnsverhogingen van de afgelopen jaren hebben aangericht, om kennis te maken een sector die al eeuwenlang traditie en innovatie combineert, om onder de bekoring te komen van het vakmanschap, de ambachtelijkheid en de liefde waarmee het product wordt gemaakt.
We hebben zo’n mooi verhaal te vertellen. Vraag het maar aan de PvdA-delegatie na de ‘Cocktail & Genever Experience’.

 

SpiritsNL-voorzitter Jan Schinkelshoek, juli 2014

Hoofdthema's