1 januari 2014

(1 januari 2014)

Gelukkig nieuwjaar. Het is een goede gewoonte om elkaar na de jaarwisseling veel geluk, gezondheid & voorspoed te wensen. Zeker bij het begin van 2014 is het meer dan een vrome wens.

Onze sector heeft het lastig. Ook wij krijgen een tik mee van de economische recessie die al een jaar of vijf de wereld in de greep heeft. Ook wij merken dat consumenten voorzichtig aan doen. Ook wij merken dat de regering, geplaagd door schatkisttekorten, te gemakkelijk uitwijkt naar lastenverzwaringen.

Daarom kan 2014 alleen maar een beter jaar worden dan 2013. Een jaar waarin de economie echt uit de rode cijfers komt. Een jaar waarin het consumentenvertrouwen herstelt. En een jaar waarin accijns- en andere belastingverhogingen het bedrijfsleven bespaard blijft. Maar dat gaat niet vanzelf.

Het economisch herstel gaat traag, verrekte traag. Ondanks goede kerstdagen blijven consumenten nog aan de voorzichtige kant. En van de overheid kun je ook nooit helemaal zeker zijn. Dat zijn even zo veel uitdagingen in het nieuwe jaar.

We zullen het verhaal van onze sector – een sector van vakmanschap en professionaliteit, van traditie en vernieuwing – luid en duidelijk moeten blijven vertellen. We zullen moeten laten zien wat we als sector te bieden hebben. We zullen zichtbaar moeten blijven maken hoe open grenzen zijn en hoe dichtbij het buitenland is. We zullen moeten laten zien dat we maatschappelijk verantwoord bezig zijn, bewust van de risico’s van een overmaat aan alcohol. We zullen volgens onze beste tradities doorgaan.

Ik wens onszelf een voorspoedig nieuwjaar toe, een beter jaar.

 

SpiritsNL-voorzitter Jan Schinkelshoek

Hoofdthema's