20 november 2013

De verhoging van de minimumleeftijd van alcohol en tabak naar achttien jaar zal pas na een paar jaar echt leiden tot de gewenste gedragsveranderingen. “Dit is een campagne die langdurig gevoerd moet worden.” Dit zegt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) in een interview met NU.nl.

Vanaf 1 januari 2014 wordt de leeftijd voor de verkoop van alcohol en sigaretten verhoogd van zestien naar achttien jaar. “Wat is er mis mee om na de voetbalwedstrijd een colaatje te drinken, in plaats van een biertje?”, aldus Van Rijn. De staatssecretaris beseft dat de verhoging van de leeftijd bijzondere situaties op kan leveren. Voor de jongere van zestien die nu nog wel een biertje in de kroeg kan bestellen bijvoorbeeld, en dat vanaf januari niet meer mag.

“Ik snap wel dat die jongeren er echt van kunnen balen. Maar ik hoop dat men er wat anders over gaat nadenken. Dat jongeren meer beseffen dat drinken misschien niet zo verstandig voor je is.”

 

Mede door het inmiddels breed geaccepteerde rookverbod in cafés zal men er minder raar van opkijken dat jongeren tot achttien jaar geen sigaretten meer mogen kopen. Maar geen biertje meer, dat is wel een ander verhaal. Waarom is dat zo nodig?

“Het is in verschillende onderzoeken aangetoond dat onder je 18e je hersens nog zo in ontwikkeling zijn dat te veel alcohol drinken echt hartstikke slecht is. Ook voor andere organen die nog in ontwikkeling zijn heeft het grote effecten.

 

Is die grens van achttien jaar niet een beetje arbitrair? De hersenen groeien door tot je 25e, dus als je echt consequent bent dan zou de grens toch daar moeten liggen?

“Slechte gewoontes zijn altijd schadelijk. Je kan er wel over discussiëren, maar je moet ergens een grens trekken. En onder je 18e zijn de risico’s gewoon echt veel groter.”

 

Maar is de discussie daarmee gesloten? Of kan de leeftijd in de toekomst worden opgeschroefd naar bijvoorbeeld 21 jaar, zoals in de Verenigde Staten.

“Ik heb voorlopig geen plannen om er anders over te denken. Laten we nu eerst maar eens met de achttien jaar aan de slag gaan. Die handhaving is nog een hele opdracht, het is geen peulenschil wat we doen.”

 

Hoe moet dat nu met de jongeren die nu uit mogen gaan van hun ouders als ze zestien jaar zijn. Of met de jeugdige voetballer die een biertje wil drinken na de wedstrijd?

“Die gaan nog steeds lekker uit, maar die drinken dan wat anders. Wat veel jongeren ook al doen. We moeten oppassen dat we niet de verbinding blijven maken: het is alleen gezellig als er alcohol is. En wat is er mis met een colaatje na de wedstrijd?”

 

Maar met een paar drankjes op is het toch vaak ook nog gezelliger?

“Het is misschien wel gezellig, maar ook echt ongezond als je dat al te vroeg doet.”

 

Hoe oud was u zelf toen u voor het eerst een drankje nam?

“Dat was rond mijn eindexamentijd, het begin van mijn studententijd. Ik hoop dat het boven de achttien was, dat denk ik eigenlijk wel. Maar het kan ook daarvoor zijn.”

“Ik geef vaak het voorbeeld dat toen ik vroeger op de verjaardag van mijn oma kwam er bierglazen vol met sigaretten op tafel stonden. Dat hoorde erbij op een feestje, dat was gastvrijheid. Daar zijn we ook anders over gaan nadenken.”

“Zo gaat het ook met de verhoging van alcohol- en tabaksleeftijd. We zijn het op jonge leeftijd drinken normaal gaan vinden. Maar met de campagne die we zijn gestart dragen we bij aan het besef: zo normaal is dat helemaal niet.”

 

Hoeveel tijd verwacht u dat dit besef kost?

“Ik hoop dat het meteen al gaat werken, maar ik denk dat het een paar jaar kost. Het is duidelijk dat dit een campagne is die langdurig gevoerd moet worden, om echt een gedragsverandering te krijgen.”

 

Heeft u eigenlijk slechte gewoontes?

“Ik sport te weinig.”

 

Heel veel mensen weten wel wat niet goed voor hun gezondheid is, maar ze doen het toch. Hoort roken en drinken op jonge leeftijd daar niet ook bij?  

“Dat is het grote gevaar, dat het gaat om ingeslepen gewoontes. De gedachte ‘wat maakt het nou uit’. Je hoort vaak de redenering: ‘Ik ken iemand die tot z’n 90e gerookt heeft en nooit een probleem heeft gehad’.  Maar er zijn toch echt heel veel voorbeelden van grote gezondheidsproblemen door roken en te vroeg drinken.”

“Er is niets zo moeilijk om te veranderen als je eigen gedrag. Daarom helpt het ophogen van de leeftijd en de daarbijhorende campagne misschien. De rol van de overheid is toch om voor jongeren de randvoorwaarden te scheppen.”

 

Tot slot: mogen ouders die hun kind thuis een wijntje of biertje geven dat vanaf januari nu ook niet meer?

“Ik ga er niet over of dat wel of niet mag. Er zit geen politie in de huiskamer en we luisteren ook niet af. Maar het gaat er om: wat is nou verstandig om te doen. En wij zeggen dan, onder de achttien jaar drink je niets.”

Bron: NU.nl

Hoofdthema's