19 november 2013

Supermarkten vragen vanaf 1 januari hun klanten tot 25 jaar zich te legitimeren bij de aankoop van sigaretten en drank. Dat doen ze omdat de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol en tabak van 16 naar 18 jaar gaat.

Met ,,een goal van nix” gaf Feyenoord-trainer Ronald Koeman maandag in De Kuip de aftrap voor de campagne Nix18. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wijst daarmee op de nieuwe wetgeving die de verkoop van alcohol en tabak aan jongeren tot 18 jaar verbiedt.

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volkskgezondheid zei bij de lancering dat de campagne mensen ervan moet doordringen dat roken en drinken onder de 18 niet gewenst zijn. ,,Je hebt een hersenbeschadiging voordat je er erg in hebt,” zei hij. Nix18 richt zich met reclamespotjes op tv, een website en een boekje op jongeren en ouders. Volgens de campagne is het makkelijk en normaal om voor je 18e niet te roken en te drinken.

Handhaving van de nieuwe wet, waarmee de Eerste Kamer vorige week instemde, is vooral een zaak van de gemeenten, beklemtoonde Van Rijn. Cafés of winkels die toch bier of sigaretten aan jongeren onder de 18 verkopen, riskeren een boete of raken hun vergunning kwijt.

In 2003 werd de leeftijdsgrens bepaald op 16 jaar. Wie nu 16 is, mag tot dus tot 1 januari nog alcohol en tabak kopen, daarna niet tot de 18e verjaardag. Daar baalt de 16-jarige Julia de Graaf uit Zevenbergen wel van. Roken doet ze niet, maar ze drinkt wel af en toe een wijntje. ,,Niet dat we nu veel drinken, maar het idee dat je een wijntje mag pakken is natuurlijk al leuk en vooral gezelliger.”

Nikki Koutros uit Schiedam, die in december 17 wordt, vindt het niet erg. ,,Het wordt juist spannend. Maar het is natuurlijk raar: nu mag je iets en straks ineens niet meer. Als er dan een feestje is, doen we het maar stiekem.”

De legitimatieleeftijd bij supermarkten wordt met vijf jaar opgerekt, omdat ,,het juist in die leeftijdsgroep lastig is om te bepalen of iemand 16, 17 of 20 is”, aldus een woordvoerder.

 

www.anp.nl

Hoofdthema's