1 augustus 2013

De alcoholbranche in Nederland is klaar met televisieprogramma’s waarin jongeren zich helemaal vol gooien met drank. De Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) roept RTL op om te stoppen met ‘Oh Oh Cherso’, een programma waar jongeren die in het buitenland vakantie vieren op de voet worden gevolgd.

Jongeren worden volgens STIVA geconfronteerd met beelden waaruit blijkt dat heel veel alcohol drinken de norm is. En dit terwijl STIVA juist wil dat jongeren op een verantwoorde manier met alcohol om gaan. ,,Een programma als Oh Oh Cherso werkt contraproductief op al die inspanningen en de positieve resultaten die zij hebben opgeleverd”, zegt Peter de Wolf, directeur van STIVA. De Wolf begrijpt dat het vreemd over kan komen dat juist de alcoholbranche met deze oproep komt. ,,De alcoholbranche is verantwoordelijk voor een product dat gelukkig door de overgrote meerderheid op een verantwoorde manier wordt gedronken. Maar we snappen ook dat er een negatieve kant aan ons product zit wanneer mensen excessief drinken”, legt hij uit. ,,Ook RTL hoort bij de Nederlandse samenleving en zou zich moeten realiseren dat zij invulling moeten geven aan een maatschappelijke verantwoordelijkheid rond het thema ‘alcohol en jongeren’.”

Volgens de directeur van STIVA bestaat de kans dat de alcoholbranche er vanaf 1 januari voor kiest om niet meer te adverteren rond televisieprogramma’s zoals Oh Oh Cherso.

 

Bron: anp.nl

Hoofdthema's