20 juni 2013

De Belgische regering denkt eraan om alcohol te verbieden voor jongeren onder 18 jaar, zoals in Nederland. Een pint of een glas wijn op café kan nu vanaf 16 jaar. Wil je sterke drank, bijvoorbeeld wodka of whiskey, dan moet je 18 zijn. Maar die wet wordt binnenkort strenger, zo heeft VTM NIEUWS vernomen.

De overheid heeft twee verschillende voorstellen klaar om het alcoholgebruik bij jongeren aan te pakken: “In het eerste voorstel wordt de leeftijdsgrens net zoals Nederland opgetrokken tot 18 jaar”, zegt Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid. “Onder die leeftijd zouden jongeren helemaal geen alcohol meer mogen drinken. Een tweede plan is om een verdeling te maken volgens alcoholpercentage: wie tussen 16 en 18 is zou geen dranken mogen consumeren met een alcoholpercentage dat hoger ligt dan 15 procent. Die 15-procentbeperking zou pas vanaf 18 jaar worden opgeheven”.

In 19 Europese landen ligt de leeftijdsgrens voor alcohol nu al op 18. Naast België zijn er maar zes andere landen die 16 jaar als grens hebben. In nog eens twee landen ligt die op 17 jaar.

25 voorstellen
Het voorstel maakt deel uit van een reeks voorstellen die moeten leiden tot een geïntegreerd alcoholbeleid. Dat zegt Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid: “Het voorstel komt niet enkel van de regering, maar van een reeks actoren en bevoegde instanties die betrokken zijn bij de problematiek.”

“Er zijn 25 voorstellen geformuleerd. Daaronder het optrekken van de leeftijdsgrens tot 18, zoals in Nederland, of een verdeling volgens alcoholpercentage: wie tussen 16 en 18 is, zou geen dranken mogen consumeren met een alcoholpercentage dat hoger ligt dan 15 procent.”

In de loop van volgende week verschijnt op de website www.gezondheid.belgie.be een probleemstelling met de 25 voorstellen. “Tot eind juli krijgt iedereen de kans om daarop te reageren en zijn mening te geven”, luidt het. In december zullen dan de verzamelde ministers op alle beleidsniveaus de knoop doorhakken, aldus nog Eyckmans.

 

Bron: knack.be

Hoofdthema's