19 maart 2020

Den Haag (SpiritsNL) – Nu Nederland vol wordt geraakt door het nieuwe coronavirus en begrijpelijke maatregelen voor onder meer de horeca zijn genomen, hebben bedrijven in de drankensector ook gevraagd om een tegemoetkoming. Zij roepen staatssecretaris Vijlbrief (Fiscaliteit en Belastingdienst) in een brief op om de jaarlijkse alcoholaccijnzen en zogeheten verbruiksbelasting uit te stellen. Eerder werd voor de getroffen horeca de omzetbelasting al tijdelijk opgeschort.

Nederlandse restaurants en cafés zijn dicht tot en met begin april. Hoewel producenten en distribiteurs van (non-)alcoholische dranken voor die beslissing alle begrip tonen, merken zij ook de grote consequenties daarvan. Naar schatting wordt één derde van alle drank verkocht via de horeca.

Door de drankensector wordt nu aan het kabinet gevraagd om ook hun branche te ondersteunen door belastingen uit te stellen. Deze bedrijven betalen jaarlijks ruim 1,3 miljard euro in de vorm van accijnzen op alcoholhoudende dranken en verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken. De betaling hiervan vergroot de druk op de drankenbranche die al in zwaar weer verkeert.

Naast SpiritsNL stelden ook de Nederlandse Brouwers, KVNW (wijnhandelaren), FWS (frisdrankfabrikanten) en GDH (groothandels) deze brief op. De drankensector hoopt op begrip van staatssecretaris Vijlbrief, en vraagt om binnenkort gezamenlijk met hem om tafel te zitten.

Hoofdthema's