20 december 2016

Uit een artikel in De Telegraaf van afgelopen zaterdag, terug te lezen via Blendle:

‘De ideeën die staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) over het alcoholbeleid heeft, vallen ook slecht bij een deel van de Tweede Kamer.

„Een rare maatregel”, noemt VVD-Kamerlid Ziengs de beperking van verkooppunten. „Er is nog nooit een verband aangetoond tussen het aantal verkooppunten en alcoholgebruik.” De liberaal vindt het borrelverbod bij kapperszaken en boekhandels helemaal niets. Ook is hij niet blij met hogere accijns. „Veel mensen gaan al voor wijn naar Duitsland. Daar wordt helemaal geen accijns op wijn geheven.”

PVV-Kamerlid Agema is tegen. „Weer een waardeloos en bemoeizuchtig voorstel van deze PvdA’er”, sneert ze. Ook het CDA ziet niets in accijnsverhoging. De SP vindt het wel verstandig om het aantal verkooppunten te minderen, zo laat Kamerlid Leijten weten. „Accijns verhogen is alleen goed in combinatie met een pakket aan maatregelen. Enkel een belastingverhoging helpt niet.” Voor D66-Kamerlid Bergkamp is het belangrijk dat er een goed evenwicht is tussen de goede en negatieve kanten van alcohol. „Maar we moeten niet doorslaan. Voor veel mensen is af en toe een wijntje of advocaat gewoon gezelligheid.”’

Hoofdthema's