16 maart 2016

Nederlandse jongeren tussen de elf en vijftien jaar zijn de afgelopen vier jaar weer minder gaan drinken en roken. Dat blijkt uit de resultaten van een groot internationaal onderzoek naar het welzijn en de gezondheid.

De cijfers van het zogenoemde HBSC-rapport, geschreven in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), worden elke vier jaar geanalyseerd. Aan het onderzoek onder 200.000 kinderen in Europa werkten ook de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau mee.

Het percentage van de Nederlandse vijftienjarigen dat ooit heeft gerookt, daalde van 44 naar 34 procent, schrijft ANP. Het percentage dat wekelijks drinkt, ging van 22 naar 16 procent. Ook op internationaal niveau daalde het aantal jongeren dat drinkt of rookt. De daling was internationaal het grootst onder meisjes. Het aantal jongeren dat al vroeg experimenteerde op seksueel gebied, daalde ook.

Hoofdthema's