29 oktober 2013

Rob Andes, voorzitter van de Koninklijke SlijtersUnie begrijpt dat de rijksoverheid alle mogelijkheden aangrijpt om de inkomsten via accijnzen en btw op te krikken. “Maar ze leren niet van fouten uit het verleden”, zucht hij.

Via stille diplomatie proberen Andes en de zijnen duidelijk te maken dat de voorgenomen accijnsverhoging op met name gedistilleerd op 1 januari 2014 dodelijk is voor zijn sector – en niet goed voor de schatkist. In de huidige plannen gaat het accijns met 5,75 procent omhoog, na een stijging afgelopen januari van 6 procent. Daar kwam ook nog eens de btw-stijging van 19 naar 21 procent bij.

320 miljoen
In plaats van de gewenste 408 miljoen euro aan drankaccijns komt er volgens de SlijtersUnie jaarlijks rond 320 miljoen binnen in de schatkist. “Het accijnsmes is bot”, zegt Andes. Bovendien verdwijnen slijters uit de grensstreken in hoog tempo, verstikt als ze worden door de veel lagere prijzen in met name Duitsland.

6 procent extra
Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde dinsdag dat de verkoop van alcohol door slijters in het tweede kwartaal met 8 procent is gedaald. ‘Mede door de accijnsverhogingen op alcoholische dranken staat de afzet onder druk’, stelt het CBS vast. Consumenten betalen sinds januari 2013 ruim 6 procent meer voor alcoholische dranken. Ook bierbrouwer Heineken gaf gisteren, ondanks de prachtige zomer, een winstwaarschuwing af.

www.ed.nl

Hoofdthema's