1 maart 2016

Sinds de invoering van de accijnsverhoging op alcoholische dranken in ons land is meer dan vier op de tien Belgische consumenten geneigd om hun producten in het buitenland te kopen. Dat concludeert de sectorfederatie Vinum Et Spiritus uit een onderzoek. “Verontrustende resultaten”, klinkt het. “Om die groeiende problematiek onder de aandacht van de overheid te brengen, hebben we een petitie gelanceerd.”

Vinum Et Spiritus, de Belgische vereniging van producenten en distributeurs van wijn en gedistilleerde dranken, hield in januari een online peiling bij 1.005 Belgen van achttien jaar en ouder om de impact van de recente verhoging van de accijnzen op alcoholische dranken op de Belgische bevolking te kennen.

Daaruit blijkt dat 78 procent van de consumenten zich bewust is van de accijnsverhoging die de afgelopen jaren werd doorgevoerd, maar dat ze niet op de hoogte zijn van het percentage van de huidige taksen per fles. De belasting (btw en accijnzen) op een fles wijn kan vandaag oplopen tot 30 procent van de totale prijs. Bij een fles gedistilleerde drank is dat 70 procent.

Toen de onderzoekers de ondervraagde personen confronteerden met het huidige taksniveau, beschouwden meer dan twee Belgen op de drie de taksen als ongerechtvaardigd en oneerlijk.

Als gevolg zijn gemiddeld vier op de tien Belgische consumenten geneigd om hun wijn en gedistilleerde dranken te kopen in buurlanden vanwege hun lagere accijnsregeling. “Meer nog, vanwege het grote prijsverschil met het buitenland gaat een toenemend aantal Belgische consumenten in het buitenland winkelen”, klinkt het. “De verhoging van de accijnzen leidt tot een toename van de grensoverschrijdende aankopen met een negatieve impact voor de overheid en de sector tot gevolg.”

Daarom lanceert de sectorfederatie Vinum Et Spiritus zowel bij de sector – goed voor 36.000 directe en indirect jobs – als bij de consument een petitie. “Met de petitie willen wij de leefbaarheid van de sector bij de beleidsmakers verdedigen”, zegt Geert Van Lerberghe, Algemeen Directeur van Vinum Et Spiritus. “Uit het onderzoek blijkt dat de verhoging van de accijnzen een negatieve invloed heeft op zowel de consumptie als op de bijdrage die de sector levert aan de groei van de Belgische economie. Het veroorzaakt niet alleen een reductie van onze bijdrage aan het bruto binnenlands product (bbp), maar ook een verlies van banen en de teloorgang van vakmanschap en traditie. Daarom roepen wij met deze actie op voor de ontwikkeling van een evenwichtiger accijnzenbeleid.”

Bron: Het Nieuwsblad

Hoofdthema's