Veelgestelde vragen

Informatie over gedistilleerde dranken

 • Hoe komt de peer in een fles eau-de-vie poire
  De fles wordt over de kleine vrucht geschoven, terwijl deze nog aan de boom zit. Op die manier groeit de vrucht in de fles. De peer levert de extra aroma en smaak aan de drank.
 • Hoe maak je Boerenmeisjes?

  Ingrediënten:
  500 g gedroogde abrikozen, rasp van 1 citroen, 400 g suiker, 5 dl water en 7,5 dl brandewijn.

  Breng het water met de suiker, citroenrasp en abrikozen aan de kook. Draai het vuur uit en laat 24 uur staan. Doe alles over in een glazen pot en schenk de brandewijn erop tot de abrikozen onder staan.

 • Hoe maak je Kandeel?

  ingrediënten:
  7,5 dl witte wijn, 125 g basterdsuiker,, 6 kruidnagels, 1 pijpkaneel, rasp van 1 citroenschil en 8 eierdooiers.

  Verwarm de wijn en voeg de kruidnagels, de citroenrasp en de pijpkaneel toe. Laat 30 minuten trekken. Klop de dooiers met de suiker schuimig en doe de gezeefde gekruide wijn erbij. Verwarm au bain marie tot de kandeel bindt. Serveer uit kleine kopjes. Lekker met vanillewafeltjes.

 • Hoe maak je Rumtopf
  Bestaat uit: vruchten (250gr), suiker (125gr) en rum (van 54%). Schoongemaakteverse vruchten mengen met half zoveel suiker en ruim onder rum bewaren. (Bijv.: aardbei, perzik, kruisbes, pruim, peer).
 • Hoe wordt jenever geproduceerd

  De gekiemde grondstof (rogge/graan/mais) vormt met water na gisting een beslag dat 3x gestookt wordt tot alcohol van 96,5% om later gedistilleerd te worden over jeneverbessen. Zie ook Hoe wordt gedistilleerd gemaakt?

 • Hoeveel jaar moet whisk(e)y gelagerd worden
  Volgens EG-verodening nr 1576/89 (kopie op aanvraag) moet whisk(e)y ten minste 3 jaar gerijpt worden op houten fusten met een inhoud van 700 liter of minder.
 • Is er ook een organisatie als de uwe voor Cognac
  Ja: Bureau National Interprofessionnel du Cognac, Boite Postale 18, 16101 Cogbac Cedex, France, tel: 045-826070
 • Mag bessenjenever met likeur worden aangeduid

  Ja, als er >10 % suiker per liter in zit en er natuurlijke aromastoffen in voorkomen.

 • Waar komt de naam Bruidstranen vandaan

  Bruidstranen is een oudhollandse likeur. Deze is kleurloos en daarin zitten gouden vlokjes. De verklaring van de naam is als volgt. Een bruid stort tranen van puur geluk. Deze gelukstranen zie je terug in
  de likeur als vlokjes bladgoud. Bij het inschenken bewegen de gouden vlokjes zich even
  traag in de likeur, als de tranen op de wangen van de bruid.

 • Waar komt het merk Olifant vandaan?
  Het jenevermerk Olifant is al twee eeuwen oud en was aanvankelijk van de fa. J.J. Melchers. De jenever was bestemd voor de export naar Afrika. In de 19e eeuw was het gebruikelijk om planten of dieren af te beelden op exportproducten die bestemd waren voor Afrika. Het gaf herkenbaarheid aan het product, ook voor mensen die niet konden lezen.
 • Wanneer is het (W) wodka en wanneer (V) vodka
  In het Nederlands schrijft men wodka met een w, in Rusland: Wodka en in Polen: Vodka.
 • Wat betekent V.V.S.O.P. op een fles cognac en welke benamingen zijn er nog meer?

  V.V.S.O.P. betekent: Very Very Superior Old Pale. Dit houdt in dat de cognac meer dan 6,5 jaar gerijpt is.

  De volgende benamingen geven de leeftijd van cognacs aan:
  V.S. of 3 sterren, minstens 2,5 jaar oud
  V.O. (Very Old), V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) en Réserve, minstens 4,5 jaar
  V.V.S.O.P. (Very Very Superior Old Pale), Vieille Réserve, Grande Réserve, Hors d'Age, Napoléon en X.O. (Extra Old), meer dan 6,5 jaar

  Zie voor meer informatie over cognac op deze website onder publicaties: De Gedistilleerdwijzer.

 • Wat is de drank "Hot Shot"

  Dit is een zgn. mix en komt ook voor onder de naam "Galliano Hot Shot". Het is zeer populair in Zweden, en raakt nu ook in Nederland bekend. Vul een glaasje laag voor laag met Galliano likeur, koffie en licht geslagen ongezoete room.

 • Wat is een digestive, digestief
  Een alcoholhoudend drankje na het eten, (likeur, bitter of soms een cognac) digestief = spijsverteerdertje zogezegd, staat in tegenstelling tot een zgn aperitief = opwekkertje van de eetlust.
 • Wat is het verschil tussen Bourbon en Whisky
  Bourbon is een whiskeysoort die oorspronkelijk uit de landstreek Bourbon in de Amerikaanse staat Kentucky komt. De drank wordt tegenwoordig ook buiten Kentucky geproduceerd. De wet schrijft voor dat Bourbon whiskey uit een graanmengsel gestookt moet zijn dat minimaal 51% en maximaal 79% mais bevat. De whiskey wordt gerijpt op gerookte vaten en krijgt daardoor een karakteristieke smaak.
 • Wat is het verschil tussen cognac en armagnac

  Cognac moet uit de streek Cognac komen, Armagnac is "cognac" uit andere gebieden. Beide zijn uit wijn gestookte gedistilleerdproducten.

 • Wat is het verschil tussen vruchtenjenever en vruchtenlikeuren
  Behalve de naam ook het min. alcoholgehalte resp. 20% en 15%, vruchtenbrandwijn ook 20%!

Cocktails

 • Hoe maak je een zout- of suikerrandje op je cocktailglas
  Zoutrandje: door de rand van het glas te bevochtigen met wat citroensap (met een citroenpartje langs de rand gaan) en het glas te dopen in een schaaltje met zout. Het overtollig zout klop je eraf.

  Suikerrandje: bevochtig de rand van het glas met siroop of een likeur die gebruikt wordt in de cocktail en doop het glas in een schaaltje met fijne suiker.
 • Waar kan men een cocktailcursus volgen

  U kunt een cocktailcursus volgen bij o.a. de bartendingacademy van Lucas Bols (www.bolsbartendingacademy.nl) of bij de cocktailacademy (www.barschool.nl).

 • Wat is de NBC

  NBC staat voor Nederlandse Bartenders Club. Zij geeft een kwartaalblad uit met de titel COCKTAIL, dat onder meer verspreid wordt onder drankverstrekkende en verkopende bedrijven. Zie www.bartenders.nl.

 • Wat is frothee
  Frothee is een vervanger voor eiwitschuim. Voorheen werd eiwitschuim gebruikt om een cocktail af te werken met een laagje schuim. Het risico van het gebruik van rauw ei is bekend en daarom af te raden. Het product is bij de meeste drankengroothandels te koop.
 • Wat is het verschil tussen een cocktail en een longdrink?
  Een longdrink en een cocktail zijn allebei dranken met gedistilleerd erin. Een longdrink is gedistilleerd gemixt met een niet-alcoholhoudende drank en heeft daardoor een laag alcoholpercentage van ¬Ī 5%. De bekendste longdrinks zijn jenever-cola, vieux-cola, rum-cola, gin-tonic, enz.

  In een cocktail zijn een of meerdere alcoholhoudende dranken gemixt, al dan niet gecombineerd met vruchtensappen, frisdranken of water. De bekendste cocktail is de Dry Martini (gelijke delen dry gin en droge vermouth). James Bond drinkt hem shaken not stirred.
 • Wat voor soort shakers zijn er

  Standaard shaker: metalen beker met zeef en dop. Deze wordt gebruikt voor het shaken met romige ingrediënten. Na het shaken kan de drank worden uitgeschonken door de zeef.
  Boston shaker: metalen en glazen beker die op elkaar gezet worden. Uitschenken gebeurt uit de metalen beker met behulp van een strainer (zeefje).

  Mengglas: deze worden wordt gebruikt voor het mengen van dranken die door shaken troebel zouden worden zoals de Dry Martini of de Manhattan. Met een barlepel worden de ingrediënten gemixt.

Opleidingen

 • Waar kan ik een distillateurscursus volgen

  In Duitsland kan een cursus gevolgd worden voor het maken van gedistilleerd.

  Nadere inlichtingen:
  VLSF Institut für Gärungsgewerbe und Biotechnologie, ATL-Labor
  Seestrasse 13,13353 Berlin
  Tel. 030/45 080 289.

 • Wie verzorgt een gedistilleerd cursus/liquoristenopleiding

  Gedistilleerdcursussen kunt u volgen bij:

  Van Tuyl Drankenstudie. Voor nadere informatie: tel. 073 - 6443191
  Vako Opleidingen. Voor nadere informatie zie www.vako-opleiding.nl 

  Voor de liquoristenopleidingen kunt u contact opnemen met de Stichting Slijtersopleidingen www.slijtersopleidingen.nl

Bezoekmogelijkheden/musea

 • Waar kan ik een rondleiding krijgen?

  De bedrijven in de gedistilleerdbranche waar u een rondleiding kunt volgen staan vermeld op de website www.geestinfo.nl onder het kopje met gedistilleerd.

 • Welke musea kan men in Nederland bezoeken over gedistilleerde dranken

  Het Jenevermuseum, Schiedam, telefoon 010 246 96 76, www.jenevermuseum.nl.

Commissie Gedistilleerd & andere (aanverwante) organisaties

 • Bestaat er een Glasmuseum in Nederland

  In Hoogeveen is het Nederlands museum voor glas en glastechniek gevestigd. Adresgegevens Glasmuseum hoogeveen
  Brinkstraat 5
  7902 AC Hoogeveen
  T 0528 - 22099
  info@glasmuseum.nl

  Ook héél bekend is het nationaal glasmuseum te Leerdam.

  Nationaal glasmuseum
  Lingedijk 28
  4142 LD Leerdam
  T 0345 - 612714

   

 • Waar vindt men het Belgische Jenever Museum

  In Hasselt is gevestigd het Nationaal Jenever Museum, Witte Nonnenstraat 19, B-3500 Hasselt, telefoon: 00 - 32 1124 1144.  www.jenevermuseum.be

 • Waar zijn er boeken over whisky

  In de bibliotheek van het Gedistilleerd Educatie en Studiecentrum gevestigd in het Jenevermuseum zijn verschillende boeken over Whisky. Voor meer informatie  www.geestinfo.nl

  Ook bij de openbare bibliotheek kunt u boeken over whiskey vinden zoals bijvoorbeeld: The Malt File, Robin Tucek & John Lamond ISBN:1874201153. Malt Whisky Almanac, a taster's guide, Wallage Milroy, ISBN:1897784023. Pocket Wkisky Book, Charles Maclean, ISBN:1857321715.

Voorschriften en wetgeving

 • Bestaan er bepalingen in de EG tav alcoholmeters

  Ja, dat wordt omschreven in de EG-richtlijn 765/76. Alcoholmeters zijn van glas en meten of het alcohol-massagehalte of het alcohol-volumegehalte.

 • Hoe bepaalt men het alcoholgehalte

  M.b.v. een alcoholmeter en een thermometer meet men het mengsel en m.b.v. alcoholtabellen herleidt men de gegevens naar het juiste alcoholgehalte bij 20°C.

 • Is er een voorschrift over flesmaten, (bij import van buiten de EU).

  Daarvoor bestaat een verordening van het produktschap "Verpakkingsverordening/ Productschap Dranken", waarin de (in de hele EU) toegelaten flesinhoudsmaten staan vermeld. Zie verordeningen.

 • Mogen vruchten afgebeeld worden op etiketten voor likeuren
  Ja dat mag. Alleen in Duitsland is de afbeelding van vruchten aan regels gebonden.
 • Voor welke landen is een invoervergunning nodig.

  De invoervergunning is afgeschaft in 1995.

 • Waar kan ik informatie vinden over etikettering van gedistilleerde dranken

  Deze informatie kunt u vinden in de  digitale etiketteringsbrochure: "Gedistilleerd Etiquette". Deze brochure kunt u vinden onder publicaties (Nederlands en Engels.)

 • Wat is de tolerantie van het percentage alcohol, vermeld op het etiket.
  Dit is geregeld in de Warenwet in de Regeling Tolerantie Alcoholgehaltevermelding. Voor gedistilleerde dranken geldt: + of - 0,3%.
 • Wat kan er gezegd worden over het e-teken en mag dat zomaar op het etiket.

  Het e-teken is niet verplicht maar mag vermeld worden indien de fles is gevuld volgens het zgn "gemiddelde systeem". De kleine drukletter "e" moet minimaal 3mm hoog zijn volgens art. 2 v/h Hoeveelheidsaanduidingenbesluit (Warenwet).

 • Zijn flessen met 0,75 liter inhoud nog toegestaan

  Voor gedistilleerde drank geldt dat 0,75 liter flessen niet zijn toegestaan sinds 1 januari 1992.

Diversen

 • Is drinken van Bailey's in combinatie met Tonic gevaarlijk

  Nee. De verantwoordelijke importeur heeft naar aanleiding van berichten in de pers een officieel onderzoek laten verrichten door TNO. TNO heeft geconcludeerd dat het geen gevaar voor de gezondheid oplevert.

 • Waar kan ik informatie vinden over de invloed van alcohol op het menselijk lichaam?

  TNO-Voeding, doet onderzoek en biedt informatie over wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van alcohol op het menselijk lichaam. Zie www.tno.nl. Ook de Stichting Alcohol Research (SAR) levert wetenschappelijk onderbouwde informatie over de gezondheidseffecten van verantwoorde alcoholconsumptie. Zie www.alcoholengezondheid.nl.

 • Waar kan ik informatie vinden over de slijtersbranche

  Slijtersunie
  Parklaan 58, 5613 BH, Postbus 885, 5600 AW  Eindhoven.
  Telefoon: 040-2453785, fax: 040 2431749. Email info@slijtersunie.nl

  Vereniging Drankenhandel Nederland (VDN)
  www.rndweb.nl

 • Welke vaktijdschriften zijn er voor de gedistilleerdsector

  Slijtersvakblad: www.slijtersvakblad.nl

  AdFundum: www.adfundum.nl

Bezoekadres: Smidswater 27, 2514 BW Den Haag | Postadres: Postbus 242, 2501 CE Den Haag | Telefoon: 085 - 273 60 75 | E-mail: info@spiritsnl.nl
Rekeningnummer: NL34ABNA0622643142 | BTW-nummer: NL 81.03.11.756.B.01 | KVK-nummer: 34167199