Rechter beperkt accijnstoerisme

Door een uitspraak van het Europees Gerechtshof in Luxemburg wordt het moeilijker voor Europeanen om te profiteren van goedkope alcohol, benzine en sigaretten in buurlanden.

In een zaak tussen het Nederlandse ministerie van Financiën en de wijnliefhebber Bob Joustra uit Kapelle (Zeeland), bepaalde de Europese rechter donderdag dat Joustra accijns moet betalen aan de Nederlandse Belastingdienst over een partij wijn die hij voor een wijnclub uit Frankrijk liet overkomen.

De Nederlandse Hoge Raad had het Europees Gerechtshof om advies gevraagd in een rechtszaak die al jaren loopt tussen Joustra en de staatssecretaris van Financiën.

Volgens het Hof moeten Europese burgers als zij benzine, sigaretten of alcoholische dranken uit andere EU-landen meenemen, die goederen zelf vervoeren en zelf consumeren. Doen zij dat niet, dan zijn zij in eigen land verplicht accijns te betalen.

Vooral in Engeland en Scandinavië loopt de belasting veel inkomsten mis doordat inwoners alcohol en sigaretten in het buitenland kopen. De accijnzen zijn daar hoog, terwijl ze in een aantal omringende landen laag of nihil zijn. De uitspraak van het Hof betekent dat de Britten, die massaal met de boot oversteken naar Frankrijk om daar drank in te slaan, dat niet langer voor vrienden, collega’s of leden van wijnclubs mogen doen. De Britse regering zegt naar schatting 1,5 miljard euro per jaar mis te lopen door dit accijnstoerisme.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën zegt blij te zijn met de uitspraak. ‘Voor je het weet, schakelen mensen vanuit hun leunstoel vervoerders in om wijn en sigaretten uit het buitenland te halen.’

(Bron: Volkskrant 24-11-2006)

< terug

Bezoekadres: Smidswater 27, 2514 BW Den Haag | Postadres: Postbus 242, 2501 CE Den Haag | Telefoon: 085 - 273 60 75 | E-mail: info@spiritsnl.nl
Rekeningnummer: NL34ABNA0622643142 | BTW-nummer: NL 81.03.11.756.B.01 | KVK-nummer: 34167199