Mkb onder druk door prijsdumping grootbedrijf

DEN HAAG, 23 maart - Prijsdumping treft het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. In bijna alle sectoren hebben kleine bedrijven last van prijsdumping door het grootbedrijf. Dit blijkt uit onderzoek van De Zaak in samenwerking met marktonderzoeksbureau De Vos & Jansen. De belangrijkste enquêteresultaten zijn 22 maart gepubliceerd in tijdschrift De Zaak, het grootste vakblad voor het Midden- en Kleinbedrijf.
Van de ruim 200 ondervraagde ondernemers zegt 35% last te ondervinden van prijsdumping door grote bedrijven. 'In mijn branche is het zo dat de grote bedrijven de kleinere uit de weg willen ruimen,' vat één van de ondervraagden zijn situatie samen. Opvallend is dat de helft van de geënquêteerden tegen ingrijpen van de overheid is op dit gebied, terwijl tegelijkertijd tweederde van de ondervraagden vindt dat de overheid kleine ondernemers te weinig steunt. 'Grote ondernemingen hebben veel profijt van belastingmaatregelen, de kleintjes niet,' aldus een geënquêteerde.
Mkb'ers die te maken hebben met prijsdumping, reageren daar verschillend op. Er kan niet echt van een gemeenschappelijke aanpak worden gesproken. Wel komen de meesten met tegenmaatregelen, zoals het verhogen van de service. Slechts een enkeling verlaagt in navolging van de concurrentie de eigen prijzen. Het onderzoek naar prijsdumping maakt deel uit van een artikel in De Zaak over de positie van de kleine winkelier in de levensmiddelensector. Tweeëneenhalf jaar na het uitbreken van de supermarkt, lijkt er echter wel sprake van een stabilisatie van het aantal slachtoffers.

Bron: SVB online

< terug

Bezoekadres: Smidswater 27, 2514 BW Den Haag | Postadres: Postbus 242, 2501 CE Den Haag | Telefoon: 085 - 273 60 75 | E-mail: info@spiritsnl.nl
Rekeningnummer: NL34ABNA0622643142 | BTW-nummer: NL 81.03.11.756.B.01 | KVK-nummer: 34167199