MATIG DRINKEN PAST IN EEN GEZONDE LEVENSSTIJL

Amsterdam, 22 juni 2006

Van alle Nederlanders boven de zestien jaar drinkt 87% zo af en toe een glaasje bier, wijn of gedistilleerd. Veruit de belangrijkste redenen om het glas te heffen zijn “voor de gezelligheid” en “het is lekker.” Iets meer dan de helft is ervan op de hoogte dat matig drinken een positieve invloed op de gezondheid heeft.


Dit blijkt uit een representatief onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders, uitgevoerd door het Amsterdamse bureau Trendbox BV in opdracht van TNO / Stichting Alcohol Research.

Uit het opinieonderzoek blijkt bovendien dat driekwart van de ondervraagden van mening is dat ‘verantwoord drinken’ aan te leren is. De meeste Nederlanders appreciëren ook op werkdagen ‘een verantwoord glaasje’, maar dat door-de-weekse glaasje vinden mannen gewoner dan vrouwen. Verantwoord drinken betekent voor 80% van de geënquêteerden dat je ook heel goed zonder drank kunt.

Deze resultaten zijn gisteren bekend gemaakt tijdens het TNO Symposium ‘Hoor en Wederhoor’ in Nyenrode Business University in Breukelen. Het symposium stond in het teken van alcoholconsumptie in relatie tot gezondheid. TNO organiseerde dit jaar het symposium voor de vijfde keer in samenwerking met de bier-, gedistilleerd- en wijnsector.
Deze resultaten zijn gisteren bekend gemaakt tijdens het TNO Symposium ‘Hoor en Wederhoor’ in Nyenrode Business University in Breukelen. Het symposium stond in het teken van alcoholconsumptie in relatie tot gezondheid. TNO organiseerde dit jaar het symposium voor de vijfde keer in samenwerking met de bier-, gedistilleerd- en wijnsector.
De regie was in handen van dagvoorzitter Hans Böhm.
 
Dr. Henk Hendriks (TNO Kwaliteit van Leven, Zeist) concludeerde op basis van de onderzoeken die tijdens de afgelopen vijf jaar TNO symposia werden gepresenteerd, dat matige alcoholconsumptie in een gezonde levensstijl past. Prof. Eric Rimm (Harvard University, Boston) zette in een videopresentatie uiteen dat het drinkpatroon belangrijk is voor de gezondheid: matige alcoholconsumptie heeft vooral een positieve invloed wanneer er regelmatig wordt gedronken. Herre Kingma (Medisch Spectrum, Twente) nam het eerste exemplaar van het boek getiteld ‘De wijsheid en de kan’ in ontvangst dat ter gelegenheid van het lustrum door Tirion Uitgevers BV is uitgegeven. Het symposium werd afgesloten met een discussie over de resultaten van het onderzoek door een panel van vertegenwoordigers uit de politiek, preventie, wetenschap en industrie.
 
In het biomedisch maatschappelijk georiënteerd boek ‘De wijsheid en de kan’ worden de bevindingen belicht die op het symposium over alcohol en gezondheid gepresenteerd worden. Vooraanstaande wetenschappers gaan vanuit hun persoonlijke expertise dieper in op de relatie tussen alcohol en gezondheid. Door de interviews wordt de soms ingewikkelde materie op een toegankelijke wijze gepresenteerd. In het boek staan illustraties over onder andere de bereiding van wijn, bier en gedistilleerd. Bovendien zijn vele wetenswaardigheden opgenomen en worden misverstanden uit de wereld geholpen. Het boek is geschreven door Hans Böhm, Henk Hendriks en Bram Pols en is vanaf 22 juni verkrijgbaar bij boekhandel en warenhuis voor € 16,95 (ISBN nummer 90.4390.893.2).
Bron: Persbericht SAR
_________________________________________________________________________

< terug

Bezoekadres: Smidswater 27, 2514 BW Den Haag | Postadres: Postbus 242, 2501 CE Den Haag | Telefoon: 085 - 273 60 75 | E-mail: info@spiritsnl.nl
Rekeningnummer: NL34ABNA0622643142 | BTW-nummer: NL 81.03.11.756.B.01 | KVK-nummer: 34167199