Het Gedistilleerd Museum gaat branderij de Gekroonde Brandersketel weer opstarten

Het Gedistilleerd Museum gaat per 1 januari 2006 een  herstart maken met de productie van moutwijnjenever in haar eigen branderij, De Gekroonde Brandersketel. E√©n tot tweemaal per maand zal beslag worden gemaakt en het vuur onder de distilleerketels ontstoken. Tijdens de Brandersfeesten aanstaand weekend kunnen bezoekers, voor het eerst in twee jaar tijd, weer een werkende branderij in het museum zien en beleven.

Sinds de branderij, najaar 2003, om financi√ęle redenen stilgelegd moest worden is het de wens van velen, binnen en buiten het museum, geweest om de branderij een nieuwe start  te geven. Met een werkende branderij biedt het museum niet alleen meer beleving aan haar bezoekers, haar gelagerde moutwijnjenever is tevens een middel om het museum, ook buiten de regio, meer bekendheid te geven.

Haar moutwijnjenever wordt, sinds 1996, op basis van een beslag van rogge, gemout gerst    en water volgens de zogenaamde Hollandse Methode geproduceerd. Deze oudst bekende methode van jeneverproductie in ons land, die vanaf 1680 in Schiedam opgang maakte, wordt alleen in De Gekroonde Brandersketel nog toegepast. Om die reden is haar moutwijn jenever onlangs opgenomen in de ¬ďArk van de Smaak¬Ē van de internationale Slow Food beweging, die zich met 80.000 leden in meer dan 100 landen, wereldwijd ontfermt over het gastronomisch erfgoed en authentieke, ambachtelijke voedselproductie.

De voorraad moutwijnjenever die in de branderij op houten vaten ligt, begint na twee jaar dermate te slinken, dat het nodig is de voorraad weer op peil te brengen. Hiertoe zal Jaco    van der Leun, die van 1996 tot 1999 als meesterknecht in de branderij heeft gewerkt,  de productie op zich nemen. Naast Slow Food, zal vanaf volgend jaar ook begonnen worden   met de landelijke verkoop van de moutwijnjenever. Naarmate zodoende een grotere afzet ontstaat, zal er vaker in de branderij gestookt worden. 

Vooruitlopend op de herstart kunnen bezoekers tijdens de Brandersfeesten de branderij         en het Gedistilleerd Museum gratis bezoeken. Op donderdag 22 september en zaterdag 24 september, telkens van 12.00 tot 17.00 uur, kunnen zij meesterknecht Jaco van der Leun aan het werk zien. Voor liefhebbers van - of nieuwsgierigen naar ¬ďDe Moeder aller Jenevers¬Ē is bij de kastelein in het proeflokaal van het museum als vanouds een proeverij verkrijgbaar.

--------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Voor nadere informatie: Het Gedistilleerd Museum, Guido Beauchez Telefoon: 010 4261291  Mobiel: 0651509198  Email: guido@stex.nl

< terug

Bezoekadres: Smidswater 27, 2514 BW Den Haag | Postadres: Postbus 242, 2501 CE Den Haag | Telefoon: 085 - 273 60 75 | E-mail: info@spiritsnl.nl
Rekeningnummer: NL34ABNA0622643142 | BTW-nummer: NL 81.03.11.756.B.01 | KVK-nummer: 34167199