Gaat Alcohol tijdens koken volledig verloren?

Het toevoegen van alcoholische drank aan gerechten geeft een extra smaakdimensie. Door het lage kookpunt van alcohol wordt vaak verondersteld dat de gebruikte alcohol volledig vervliegt tijdens bereiding en verhitting. Hiernaar is onderzoek gevoerd bij een selectie van gerechten uiteenlopend van een koud gerecht tot een gerecht met een lange bereidingstijd op een lage warmtebron. De conclusie luidde dat koken altijd resulteert in enig verlies van toegevoegde drank, maar zeker niet volledig. Het verlies loopt uiteen van 15 - 96 %. De mate van verlies is onder andere sterk afhankelijk van de sterkte van de warmtebron en het panoppervlak. De belangrijkste factor bleek echter de duur van verhitting te zijn. Het flamberen van het gerecht resulteert in veel minder verlies dan het stoven. De data afkomstig uit het onderzoek zijn opgenomen in de recent verschenen USDA Table of Nutrient Retention Factors. Bron: Voedingsmagazine 3/2002

< terug

Bezoekadres: Smidswater 27, 2514 BW Den Haag | Postadres: Postbus 242, 2501 CE Den Haag | Telefoon: 085 - 273 60 75 | E-mail: info@spiritsnl.nl
Rekeningnummer: NL34ABNA0622643142 | BTW-nummer: NL 81.03.11.756.B.01 | KVK-nummer: 34167199