EU ruziet over definitie van wodka

BRUSSEL - Wat is wodka? Dat is niet altijd helder. De vraag houdt menig minister al een tijdje bezig. De sterke drank kan gemaakt worden van graan of aardappels, maar net zo goed ook uit suikerbieten of druiven. De Europese Commissie heeft voorgesteld om voortaan op het etiket de basis te vermelden. Dan weet de drinker wat hij krijgt.
Niks daarvan, zeiden de landbouwministers uit Zweden, Polen en anderen tijdens een vergadering in Brussel. Zij willen verdergaande maatregelen. Wodka is alleen wodka als het is gemaakt van graan of aardappels. De rest is nep: het moet voortaan maar een andere naam kiezen.
De reden blijkt tamelijk commercieel. Bijvoorbeeld de Zweedse overheid bezit een van de grootste wodkafabrieken ter wereld: het merk Absolute. Zweden verdient daar miljarden euro's aan. Als je via de definitie je concurrenten kan uitschakelen, scheelt dat een slok op een borrel.
Alleen besproken
De groep landen die wodka wil beperken tot graan en aardappels groeit inmiddels sterk met onder meer Duitsland. 'Het voorstel is nu alleen besproken. Het ligt nog niet ter stemming', reageerde een woordvoerder van de Europese Commissie maandag. 'Het is te vroeg om te zeggen of ons voorstel tot een kater zal leiden.' (ANP)

Bron Zibb.nl dd 22 feb 2006

< terug

Bezoekadres: Smidswater 27, 2514 BW Den Haag | Postadres: Postbus 242, 2501 CE Den Haag | Telefoon: 085 - 273 60 75 | E-mail: info@spiritsnl.nl
Rekeningnummer: NL34ABNA0622643142 | BTW-nummer: NL 81.03.11.756.B.01 | KVK-nummer: 34167199