En de beste whisky ter wereld komt uit…..Japan

Schotland staat bekend om zijn whisky maar volgens de World Whisky Bible 2015 van whisky-expert Jim Murray is een Japanse whisky de beste. 

De Yamazaki Single Malt Sherry Cask, zoals de drank voluit heet, scoorde bijna de volledige honderd punten. Dat meldt de Britse krant The Telegraph.

Volgens whisky-kenner Murray is de whisky bijna onbeschrijfelijk geniaal. Door de zachte smaak scoort hij 97,5 van de 100 punten.

Het is voor het eerst dat een Japanse whisky de koppositie pakt. Nog een gevoelig punt voor de Schotten, niet eén van hun whisky’s haalde de top 5.

De winnende whisky wordt gemaakt in de oudste Whiskyfabriek van Japan die in 1923 zijn eerste whisky produceerde. Van de winnende drank zijn 16.000 flessen gemaakt. De whisky is 12 tot 15 jaar gerijpt op eikenhouten vaten. Daardoor heeft de whisky volgens kenner Murray een nootachtige, dikke en droge smaak.

Nog meer opmerkelijke feiten uit het whisky-klassement: de Yamazaki versloeg niet alleen Schotse whisky’s maar ook twee Amerikaanse rivalen, de bourbon William Larue Weller en de Sazerac Rye 18 Year Old die een tweede en derde plek innamen.

Murray zegt tegenover The Telegraph dat deze uitslag aantoont dat de Schotse industrie wakker moet worden. Volgens hem kan geen Schotse whisky ook maar in de buurt komen van deze Japanse whisky. Kai Ivalo van de The Scotch Malt Whisky Society zegt  dat Japanse whisky’s de laatste jaren steeds beter zijn geworden en dat de onderscheiding daarom onvermijdelijk was.

Ivalo voegde eraan toe dat steeds meer mensen zich bewust worden dat whisky niet alleen uit Schotland komt. Mensen zijn avontuurlijker geworden en willen naast Scotch ook andere soorten whisky proberen, zegt hij.

Een andere whisky-expert, Sam Simmons, zegt dat de Japanse whisky een prachtige drank is en daarmee een terechte winnaar., Hij is het echter niet eens met Murray dat de Japanse whisky een voorsprong heeft op de Schotse vanwege een betere techniek. Volgen hem zijn de Schotten nog altijd vernieuwender in het gebruik van lokale ingrediënten.

Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 is verkrijgbaar in gespecialiseerde whiskywinkels op internet voor ongeveer omgerekend ongeveer 127 euro per fles.

 

Bron: http://www.z24.nl/ondernemen/en-de-beste-whisky-ter-wereld-komt-uit-japan-511027

< terug

Bezoekadres: Smidswater 27, 2514 BW Den Haag | Postadres: Postbus 242, 2501 CE Den Haag | Telefoon: 085 - 273 60 75 | E-mail: info@spiritsnl.nl
Rekeningnummer: NL34ABNA0622643142 | BTW-nummer: NL 81.03.11.756.B.01 | KVK-nummer: 34167199