Breezers minder in trek

SCHIEDAM - Breezers zijn steeds minder in trek, zo blijkt uit recente cijfers van de Commissie Gedistilleerd. Op het hoogtepunt in 2002 werd 30 miljoen liter van het alcoholische mixdrankje verkocht. De brancheorganisatie verwacht in 2007 dat er 8 miljoen liter Breezers over de toonbank gaat.

Secretaris Joep Stassen van de Commissie Gedistilleerd, onderdeel van het Productschap Dranken, bevestigde dinsdag een bericht hierover in het Nederlands Dagblad. In 2006 werd er 11 miljoen liter verkocht.

"De verkoop van gedistilleerde dranken loopt al jaren terug. Dat is een trend van de laatste jaren", aldus Stassen.

De breezer, een mix van sterke drank met een zoete smaak, was vooral na de eeuwwisseling populair onder jongeren. De overheid is al jaren bezig met het creëren van maatregelen tegen drankmisbruik door jonge drinkers.


Rouvoet

Zo opperde minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin in juni dat hij nog eens wil kijken naar de mogelijkheden om breezers uit de supermarkt te halen. "Het is vreemd dat de overheid in 2007 met maatregelen komt voor iets dat in 2002 een hype was", liet Stassen weten.

Stichting Alcoholpreventie (STAP) blijft zich echter zorgen maken over zoete drankjes. Volgens STAP neemt de populariteit van Breezers inderdaad af, maar kiezen nu meer jongeren voor likorettes (likeurachtige drankjes).


Doelgroep

"De verkoop van likorettes is met 15 procent gestegen. We weten niet zeker welke doelgroep deze drankjes koopt, maar we weten wel dat jongeren steeds vaker naar een drankje met een hoger alcoholpercentage grijpen", aldus een woordvoerster van STAP. "Dat is een zorgelijke ontwikkeling en bovendien nog schadelijker."

De Commissie Gedistilleerd liet weten dat uit de cijfers niet is op te maken dat er een verschuiving plaatsvindt naar andere sterke dranken. De groei van likorettes zou bovendien veel te laag zijn om de verkoopdaling van de Breezers te compenseren.

(Bron: ANP)

 

< terug

Bezoekadres: Smidswater 27, 2514 BW Den Haag | Postadres: Postbus 242, 2501 CE Den Haag | Telefoon: 085 - 273 60 75 | E-mail: info@spiritsnl.nl
Rekeningnummer: NL34ABNA0622643142 | BTW-nummer: NL 81.03.11.756.B.01 | KVK-nummer: 34167199