Bols komt thuis: ’s werelds oudste distilleerder keert terug naar Nederland

Huub van Doorne – voormalig SA Group Executive Board Director van Rémy Cointreau – en ABN AMRO Capital, bevestigen tijdens een persbijeenkomst in Amsterdam de aankoop van een selectie van vooraanstaande likeuren en sterke dranken. Met deze deal gaat een bedrag van 210 miljoen euro gepaard. Hiermee keert ’s werelds oudste distilleerder terug naar haar thuisland Nederland.
Met deze overeenkomst komt een compleet nieuw en onafhankelijk bedrijf tot stand; Lucas Bols B.V. Het hoofdkantoor zal gevestigd worden in Amsterdam en geleid door Huub van Doorne als Chief Executive Officer. In de koopovereenkomst met de Franse internationale drankenfirma Rémy Cointreau, is vastgesteld dat Lucas Bols B.V. de productie, distributie, verkoop en marketing van een aantal vooraanstaande likeuren en sterke dranken over zal nemen. Deze zijn samen goed voor meer dan drie miljoen dozen per jaar. Het betreft de volgende sterke dranken: Bols, Galliano, Vaccari Sambuca, Pisang Ambon en Damrak Gin, en vooraanstaande – van origine Nederlandse – merken als Bokma, Hartevelt Jenevers en Coebergh. De omzet in 2005/2006 wordt geschat op 95 miljoen euro, inclusief de op royalty basis gerealiseerde omzet.
Hoewel de merken van Bols in meer dan 110 landen wereldwijd beschikbaar zullen blijven, heeft het nieuwe bedrijf vier prioriteitsmarkten geïdentificeerd: Europa (met speciale aandacht voor de thuismarkt Nederland), de VS, Japan en Australië. Hoewel het bedrijf nieuw is, heeft het management team van Lucas Bols B.V. ruime ervaring binnen de internationale drankenindustrie. Hoewel het hoofdkantoor van Lucas Bols B.V. in Amsterdam wordt gevestigd, zullen Bols en alle andere merken geproduceerd blijven bij de productiefaciliteit Avandis in Zoetermeer. Het waarborgen van continuïteit in de distributie is eveneens essentieel om het succes van Lucas Bols B.V. te garanderen. Volgens Huub van Doorne wordt deze continuïteit gewaarborgd door het onderhouden van een sterke relatie met het internationale drankendistributienetwerk Maxxium.
Een belangrijke pijler van de nieuwe Lucas Bols strategie is de hernieuwde betrokkenheid bij thuismarkt Nederland. De drankenportfolio van het bedrijf bestaat uit vele Nederlandse sterke dranken, likeuren en jenevers, waaronder Bokma, Coebergh en Hartevelt. Met deze portfolio van merken van Nederlandse afkomst is Lucas Bols B.V. dé marktleider op het gebied van lokaal geproduceerde sterke drank. Op de persbijeenkomst onthulde Huub van Doorne ook spannende plannen voor de creatie van een Bols ‘brand experience’ in het hart van Amsterdam. Het project, dat bestaat uit de hoofdkantoren van Lucas Bols B.V. en een International Bols Bartender Academy (IBBA), moet aan het eind van 2006 klaar zijn.
(Bron: Persbericht Lucas Bols B.V. dd. 13-03-2006)

< terug

Bezoekadres: Smidswater 27, 2514 BW Den Haag | Postadres: Postbus 242, 2501 CE Den Haag | Telefoon: 085 - 273 60 75 | E-mail: info@spiritsnl.nl
Rekeningnummer: NL34ABNA0622643142 | BTW-nummer: NL 81.03.11.756.B.01 | KVK-nummer: 34167199