Tequila

Tequila wordt gemaakt uit het hart (de pina) van de Blauwe Agave. Deze plant ziet er door zijn stekelige bladeren uit als een cactus maar behoort in werkelijkheid tot de lelie-achtigen.

De Azteken gebruikten het spontaan gistende sap van de Agave als ceremonie-drank, maar het waren de Spanjaarden die ontdekten dat het ook gedistilleerd kan worden. Het resultaat noemden zij Tequila naar het gelijknamige plaatsje in Mexico waar de koning van Spanje in 1758 een groot stuk land toewees aan een zekere Don Jose Antonio. Tot vandaag de dag is de produktie van Tequila beperkt tot een gebied rondom het plaatsje Tequila en heeft het daarmee een gecontroleerde herkomstbenaming.

Magische eigenschappen?
Het drinken van Tequila is in Mexico omgeven door tal van rituelen om de magische eigenschappen beter tot hun recht te laten komen. Zo is Tequila volgens de overleveringen onder andere bloedzuiverend, stimuleert het de intelligentie, verdrijft het ziektes, desinfecteert en heelt het wonden, en is het een prima after-shave.

Tequila kan op vele manieren worden gedronken, enkele voorbeelden: Tequila Sub-Marine: groot glas bier en met glaasje en al de Tequila 'te water' laten. . .  Tequila Slammen: klein, stevig glaasje, 1/2 tequila, beetje spuitwater of tonic, een wens doen en allemaal tegelijk het glas met de hand afgedekt op tafel slaan en de bruisende inhoud met een slok ledigen. Zo worden de wensen vervuld. Cocktails en longdrinks zoals de wereldberoemde 'Margarita' (Tequila, cointreau en citroensap) en 'Tequila Sunrise'. (Tequila, opvullen met Jus d'Orange, blokjes ijs en een scheutje grenadine).

De meest gebruikelijke wijze waarop Tequila in Mexico gedronken wordt, is een heel bijzondere. Eerst wat zout van de bovenkant van de gebalde vuist likken, glaasje Tequila in een teug leegdrinken en direct een halve schijf citroen of limoen uitzuigen, en dat alles onder het uitroepen van een luid CARAMBA!!!

Bezoekadres: Smidswater 27, 2514 BW Den Haag | Postadres: Postbus 242, 2501 CE Den Haag | Telefoon: 085 - 273 60 75 | E-mail: info@spiritsnl.nl
Rekeningnummer: NL34ABNA0622643142 | BTW-nummer: NL 81.03.11.756.B.01 | KVK-nummer: 34167199