Rum

Hoewel de bakermat van Rum in het Verre Oosten ligt, kwam deze drank pas echt tot bloei in het Caribisch gebied. Al voor onze jaartelling schijnen er in het oude India distillaten uit suikerriet te zijn gemaakt. Aanvankelijk werd Rum vervaardigd door zwoegende slaven en gedronken door boekaniers en planters. Weldra werd het de dagelijkse opkikker voor de Engelse marine, terwijl menige Europeaan de winterse kilte trachtte te verdrijven met Rumpunch. Thans wordt Rum toegepast in allerlei recepten, gemengd in menige cocktail of puur gedronken door de ware liefhebber.

Rum wordt tegenwoordig in vele delen van de wereld gemaakt. Enkele "leveranciers" van Rum zijn: West-Indië, Mexico, Brazilië, Bolivia, de eilanden Martinique, Trinidad, Demarara, Barbados, Guadeloupe, Cuba, Puerto Rico en Jamaica.

Suikerriet als basis
Voorwaarde is, dat er suikerriet groeit, want dat is de basis van Rum. Rum is een distillaat van de melasse van suikerriet. Suikerriet is een grassoort, die tot 6 meter hoog kan worden en tijdens de bloei een machtige bloemenkrans torst. De plant is aangewezen op een tropisch of sub-tropisch klimaat om tot volle wasdom te komen, maar is dan volop aanwezig. Uit het onderste gedeelte van de stengel wordt rietsuiker gewonnen. Dit doet men door de stengels machinaal klein te hakken en te walsen. Het dikke kleverige sap dat deze methode oplevert stroomt in reservoirs en wordt later bijna tot kookpunt verhit. Dan volgt afkoeling waarna de afgezette verontreinigingen worden verwijderd.

Opnieuw volgt dan een verhitting en een afkoeling en wat er dan nog overblijft is een donkere, weelderige stroop die op dat moment al redelijk zuiver is. Deze stroop wordt in een centrifuge gedaan die al draaiend de suikerkristallen afscheidt. Dit komt later als rietsuiker in de handel. De resterende, donkere en stroperige vloeistof noemt men melasse, waaruit de Rum wordt gedistilleerd.

Kleur en geur
De Rum is op dat moment kleurloos; een gevolg van het feit dat alle kleurstoffen tijdens het distilleren in de apparatuur achterblijven. Er bestaan echter zowel kleurloze als gekleurde Rums. De kleur ontstaat doordat de Rum rijpt op eikehouten vaten en/of er wordt caramel (gebrande suiker) toegevoegd. De rijping van Rum kan oplopen tot zo'n jaar of drie. Rum moet een minimum alcoholpercentage van 37,5 hebben.

Geschikt voor cocktails
Vanwege de transparante kleur zijn witte Rums bijzonder geschikt om in cocktails en longdrinks te worden gebruikt. De mix-mogelijkheden zijn onbeperkt, van de overbekende cola-rum tot prachtige creaties als Daiquiries. Ook de gebruiksmomenten lopen sterk uiteen: van aperitief tot "slaapmutsje" in de late avond. Met de bruine Rums zijn heerlijke cocktails en longdrinks te maken, maar tevens kunnen deze door hun meer complexe karakter en vollere smaak en aroma, puur of on-the-rocks gedronken worden. De zwaardere soorten bruine Rum zouden dan ook naast hun gebruik als mixer, tevens als aperitief en zelfs als digestief aangeprezen kunnen worden.

Bezoekadres: Smidswater 27, 2514 BW Den Haag | Postadres: Postbus 242, 2501 CE Den Haag | Telefoon: 085 - 273 60 75 | E-mail: info@spiritsnl.nl
Rekeningnummer: NL34ABNA0622643142 | BTW-nummer: NL 81.03.11.756.B.01 | KVK-nummer: 34167199