Likeur (binnenland)

Nederland kende in hoogtijdagen wel 300 verschillende Likeuren. Met de intocht van de Vlamingen brak voor Nederland niet alleen de Gouden Eeuw aan, er werd ook een begin gemaakt met de Likeurencultuur. De fabrikanten noemden zich distillateurs van fijne wateren. De honderden Likeuren waren feitelijk cocktails die uit een aantal basislikeuren waren samengesteld. Het proeflokaal was toen nog letterlijk het lokaal waar men de verschillende Likeuren uitprobeerde, proefde.

'Esprits' en 'tincturen'
'Esprits' komen als volgt tot stand. In de koperen distilleerketel worden zakken met kruiden, zaden of vruchtenschillen in een mengsel van alcohol en water gehangen. Bij handwarme temperatuur worden de geuren en smaken gedurende een aantal dagen uit de kruidenzakken in het mengsel getrokken. Wordt dit mengsel gedistilleerd dan ontstaat een 'esprit'.

'Tincturen' worden warm of koud uit de kruidenzakken getrokken. De bereidingstijd van de warm getrokken of 'gepercoleerde' tincturen bedraagt zo'n drie dagen. Voor de koudgetrokken tincturen kan dat oplopen tot circa 6 weken. Na zorgvuldige dosering en vermenging met suiker en neutrale alcohol en een rustperiode, ontstaat een heldere Likeur. Likeuren zijn zoet van smaak vanwege het hoge suikergehalte. Het minimum alcoholpercentage is 15%.

Likeursoorten zijn:

Zadenlikeuren - Anisette, Persico en Crème de Cacao.
Vruchtenlikeuren - Apricot Brandy, Cherry Brandy en Peach Brandy
Kruidenlikeuren - Crème de Menthe en Kloosterlikeuren.
Schillenlikeuren - Mandarijnen, Curacao, Triple Sec en Curacao Dry.

Onder Fantasielikeuren vallen ook de Oud-Hollandse likeuren zoals: Hansje in de Kelder, Hemdje licht op, Eau de ma tante en Hoe langer hoe liever. Ook Parfait d'Amour en Chocolate Mint zijn Fantasielikeuren.

Nieuw zijn exotische Likeuren op basis van vruchten als kiwi, perzik, kokosnoot en dergelijke.

Een stijlvolle drank
Likeur is al eeuwenlang een stijlvolle drank voor iedere gelegenheid.Het kent een groeiende populariteit als basis voor vele koele en kleurrijke mix-drinks. Geen wonder, want Likeur biedt oneindig veel verschillende drinkwijzen, als aperitief, als digestief, met ijs, gemixed of bij het koken.

Niets is echter veranderlijker dan de mens en zijn smaak. Oude benamingen zijn verdwenen, nieuwe produkten zijn ontwikkeld. Maar zij dragen het stempel van een eeuwenoude traditie en vakmanschap

Bezoekadres: Smidswater 27, 2514 BW Den Haag | Postadres: Postbus 242, 2501 CE Den Haag | Telefoon: 085 - 273 60 75 | E-mail: info@spiritsnl.nl
Rekeningnummer: NL34ABNA0622643142 | BTW-nummer: NL 81.03.11.756.B.01 | KVK-nummer: 34167199