Korenwijn

In het middeleeuwse Nederland stond Korenwijn voor 'het allerbeste dat van graan gestookt kan worden'. Dit kan ook vandaag de dag zonder meer gezegd worden. Vier eeuwen geleden ontstond het recept om de harde smaak vanuit granen gestookte Moutwijn te verzachten. Het traditionele produktieproces verloopt in grote lijnen nog net als vroeger. Alleen de techniek is wat verfijnder geworden.

De basis voor de Korenwijn ligt in het gebruik van granen en andere natuurlijke grondstoffen en de rijping op eikehouten fusten. De granen kunnen bestaan uit een combinatie van mas, rogge, mout en tarwe.

Van de gemalen granen wordt een beslag gemaakt waaraan gist wordt toegevoegd. Na de vergisting heeft het beslag een alcoholpercentage van 10%

In de koperen distilleerketel wordt van dit beslag een Moutwijn gestookt van 46%. Deze Moutwijn is de basis voor de Korenwijn, want enkele delen van deze Moutwijn worden apart afgestookt met bijvoorbeeld aromatische kruiden. Wanneer al het distilleerwerk achter de rug is, blijft er een Korenwijn-distillaat over. Met een sterkte van zo'n 65-70% alcohol wordt het Korenwijn-distillaat gerijpt op eikehout.

Na jarenlange rijping kan de Korenwijn nog niet zo uit het vat in de stenen kruik getapt worden. Uit de inhoud van de vaten stellen de meesterproevers een mengsel samen dat overeenkomt met de smaak van de echte Korenwijn. Dit noemt men 'blenden'.

Wanneer het mengsel van zo'n 40% alcohol voldoende is 'gehuwd', tot rust is gekomen, kan het worden gebotteld in de karakteristieke stenen kruiken. Om optimaal van Korenwijn te genieten, dient de stenen kruik enige tijd in de vriezer te worden gezet. Bij het uitschenken heeft de drank dan de stroperigheid die zo specifiek is aan Korenwijn. Geur en smaak komen het beste tot hun recht als de Korenwijn nog even in het glas blijft staan. Pas dan kan er worden genoten.

Bezoekadres: Smidswater 27, 2514 BW Den Haag | Postadres: Postbus 242, 2501 CE Den Haag | Telefoon: 085 - 273 60 75 | E-mail: info@spiritsnl.nl
Rekeningnummer: NL34ABNA0622643142 | BTW-nummer: NL 81.03.11.756.B.01 | KVK-nummer: 34167199