Calvados

Normandië is in Frankrijk één van de weinige gebieden waar men tevergeefs naar de wijnstok zal zoeken. Het is er te koud. Dit koudere klimaat is daarentegen ideaal voor het telen van andere fruitsoorten, zoals appels, peren en kersen. De Normandiërs gebruiken de appelteelt voor de cider; een deel van die cider wordt gedistilleerd tot de wereldberoemde Calvados.

De basis voor Calvados is een goede appelcider, waar diverse soorten appels voor worden gebruikt, die echter wel uit de streek moeten komen. Er zijn zelfs nauwkeurig omschreven teeltgebieden voor de appels, die streng gecontroleerd worden door het Bureau National Interprofessionel des Calvados et Eaux-de-vie de Cidre et de Poire (BNICE); alleen distillaten van appels uit die streken mogen de herkomstbenaming Calvados dragen. Men kent twee appellations, namelijk de 'appellation Calvados réglementée', welk geldt voor alle Calvados uit de voorge- schreven produktiegebieden en er is de 'appellation Calvados Pays d'Auge contrlée'. Het Pays d'Auge is een klein gebiedje binnen het departement Calvados. Bij het distilleren van een Pays d'Auge mag alleen de klassieke ketel gebruikt worden. Dit topprodukt Calvados Pays d'Auge is het equivalent van de Grande Champagne in de Cognacstreek.

Het produktieproces is als volgt: De appelen worden fijngema- len, geperst en tot gisting gebracht, waarna cider (appelwijn) ontstaat met ongeveer 3% alcohol. Nadat de cider is gerijpt in vaten, vermengt men de van verschillende appelsoorten afkomstige ciders en gaat men over tot distilleren in 2 fasen, tot 70% alcohol. Daarna brengt men het alcoholgehalte met gedistilleerd water terug tot 55%.

Dan volgt een periode van rijping op eikehouten fusten. Na het rijpen brengt men de Calvados op drinksterkte van 40%.

Calvados, die op de markt wordt gebracht is minimaal circa 2 jaar oud. Een Calvados van 2 tot 3 jaar oud wordt vaak aangeduid met het woord Fine, 3 sterren of 3 appeltjes op het etiket. Is de Calvados 3 tot 4 jaar oud, dan krijgt hij de benaming Old, Reserve of Grande Fine. Van 4 tot 6 jaar oud komt de naam V.O. (very old), Old Reserve of V.S.O.P. op het etiket te staan. Pas als de Calvados ouder dan 6 jaar is geniet hij de benaming Extra, Napoleon, Hors d'Age of X.O. Zeker in de jongere Calvados proeft men de appel terug. Naarmate hij langer op vat heeft gerijpt, is zijn tint donkerder en wordt de smaak sterker beïnvloed door hout.

Calvados smaakt uitstekend na een diner bij de koffie. In de keuken is Calvados eveneens een onmisbaar produkt; het wordt veel in sauzen verwerkt en bij het flamberen van bijv. gevogelte.

Bezoekadres: Smidswater 27, 2514 BW Den Haag | Postadres: Postbus 242, 2501 CE Den Haag | Telefoon: 085 - 273 60 75 | E-mail: info@spiritsnl.nl
Rekeningnummer: NL34ABNA0622643142 | BTW-nummer: NL 81.03.11.756.B.01 | KVK-nummer: 34167199